Batterilager och energilager för energisystem och hus

Batteri och energilager för back up och smart energiproduktion

Sunnytek har ett antal olika lösningar för att lagra energi i form av el i batterier av olika slag. Här presenterar vi dessa kort och har länkar till mera detaljerade specifikationer på lösningarna. Batterier är en viktig komponent i många system och i Skandinbavie passar de mycket bra i hus och villa dä man vill utnyttja energin mera smart.

Growatt inverters är unika då de har modeller för vanlig nätanslutning men även med batteri back up. En modell har inbuggt batteri och det finns även snygga Lithium paket använda inomhus. Billga bra och flexibla lösningar.

CIMG0501IMG 0116

Blybatterier för större system har som regel 2 volts celler i serie till 24-96 volts systemspänning. Storleken varierar mellan 200 AH och upp till 3000 Ah. Batterierna är som regel av Geltyp och har Svensk design. Bilden visar 2 installationer vi gjort med 2 volt 931 AH batterier. En är för 24 volt och en för 48 volts drift. De används i Östra Afrika med mycket bra pålitlighet.

unnamed-2 (kopia 8)

Lithium batterier finns i några olika former och utföranden. De större har som regel separata 3.2 volts celler på mellan 30AH och 1000AH som seriekopplas till lämplig kapacitet. Då djup-urladdningsegenskaperna är så goda kan man hela atiden ladda utr 80-90 % av kapaciteten utan att det slits hårt. Upp 5000 arbetscykler vid daglig 80 % urladdning fungerar bra. Detta gör att med lämplig design blir dessa system inte direkt dyrare än bly batterier. Beaktas en driftkostnad på 10 år så är detta ett mycket billigare batteri är blybatteriet.Strömmen kan vara mycket hög så detta är det ideala startbatterier för motorer. Detta är standardbatterier i våra sollampor som vi säljer bland annat i Afrika. Dessa sollampor laddar då batteriet vid 60C i temperatur och inget batteri har hitills gått sönder under sina första 5 år.

Lithium batterier.  Det finns många typer länkade från en specialsida om just dessa batterier.

Max power lithium batterier på 100-200 AH 12 volt är en ny smart lösning. Batteriet är direkt ersättbart mot ett gammalt blybatteri men har ca 2 x hogre AH värde i samma volym. Det passar bra i energilager men även i båtar och husbilar.

Saltbatterier / saltvatten är en ny unik modell som kommer att bli vanligt åtminstone i större system. Den har utomordentliuga egenskaper och bra prislapp men är rätt stor och tung vilket ofta spelar midre roll. De fins i 24 eller 48 volts celler på ca 2KWH och ca 25 KWH kapacitet per modul. De kan urladdas 100% dagligen och är inte temperaturkänsliga likt blybatterier. Detta är det enda verkligt gröna batteriet idag. Vi bygger system på flera MWH i containers med dessa batterier.

Flödesbatterier är en ny typ av batteri som har stora fördelar relativt dagens teknik. De är mest lämpliga vid större anläggningar från 10 KWH och uppåt flera MWH där det finns önsklemål om många års drift, djupcykling nedåt 90-95% av kapaciteten, hög arbetstemperatur. med mera.

Ni-Mh batterier av Bi-polär typ är ett mycket bra alternativ som tillverkas i Sverige. Finns i storleken från 1 KWH kapacitet upp till flera MWH storlek i containers. Dessa har en styrd BMS enhet som ger mycket bra prestanda och kontroll. Batterierna äör underhållsfria över 10-20 års livslängd

Ni-Fe batterier av mycket robust deesign där kraven är mycket höga.

TS-LTHP2000AH12V_7bda45819159d658afedbba074e7d33a

Peak power batteri.  Vi har batteripackar som kan kopplas in så de fungerar som en peak power utjämnare. De fungerar då bara ett kortare tag vid t.ex start av en installation och medger då betydligt mindre krävande nätbelasting med mindre huvudsäkringar och korttidsbackupp. 

Detta är som regel Lithium baserade system. Uteffekt 10 tals kW - flera MW området.

Hemmasystem / batterilager med solenergi mm kräver ofta ett energilager som nu börjar bli önskade. Vi har flera lösningar fr vanliga villor som vill spara dagens solenergi även fr natten. Vi har några versioner av energimoduler som skruva supp på väggen i elcentralen och sparar energi till nattens behöv. Effekt 2 KW - 30 KW i olika storlekar.   

Container baserade batterier och större batterilager.

Effektballanseringslager är en ny smart lösning som hanterar helheten i en energilösning.

Energilager i containers med elektronik inbygd i samma enhet

unnamed-2 (kopia 5)


Sunnytek Solar Sweden AB: cONTACT+46 73 708 80 64, +46 73 774 67 95